Search
  • Petra Kankare

Vapaa ja näkyvillä – mitä opin Powerful Sexual Aware -kurssista?

Updated: Jan 7, 2021

Seksuaalisuus on kaunista ja herkkää ja mun. Ympärillä otsikot huutaa, ihmiset puhuu ja seksuaalinen kuvasto pyörii. Ne kertoo, mitä pitäisi olla, mutta vastaus löytyy vain itsestä, itsensä sisältä. Turhaa huidella kokeilunhaluisuus ja FOMO-tunne edellä tai sopeutua kumppanin tarpeisiinsa tai noudattaa soveliaan ”vaimomatskuu ” -naisen kuviteltua seksuaalisuutta. Ihmiset voivat niin monella tapaa olla kunnioittamatta omia tarpeitaan ja rajojaan.


Seksuaalisuus on erottamaton osa ihmistä, joka on sulautunut meihin. Kurssin aikana huomasin usein käsitteleväni materiaalien myötä paljon seksuaalisuutta laajempia asioita. Mistä tiedän, kun todella haluan tehdä jotain? Miltä tuntuu pakottamaton innostuksen leimahdus sisällä, joka ei liity paineisiin, odotuksiin, vastuisiin tai toisten tarpeisiin? Milloin MINÄ haluan jotain?


Huomaan, että parikymppisenä ihmiset tekevät paljon identiteettityötä itsensä kanssa. Enää ei olla yläasteella kaikki samassa elämänvaiheessa, vaan aikuisia, jotka voivat elää hyvinkin erilaisia elämiä samanikäisyydestä huolimatta. Joten ollaan jo tehty ja tullaan tekemään päätöksiä siitä, millaista elämää haluamme itsellemme rakentaa. Usein tämä vaatii vanhojen käsitysten purkamista ja oman äänen löytämistä kaiken sen seasta, mitä ulkopuolella kerrotaan siitä, millainen elämän pitäisi olla, miten pitäisi käyttäytyä ja millainen minä olen.


Kurssilla käytiin läpi naisten seksuaalisuuden historiaa ja uusimpia mullistavia tieteen oivalluksia, minkä myötä selvisi, että elämme hyvin poikkeuksellista aikaa naisten seksuaalisuudessa. Meillä on mahdollisuus olla seksuaalisesti vapaampia ja meillä on modernia tiedettä siitä, millainen naisen seksuaalisuus todellisuudessa on. Myyttejä on siis rikottu, mutta vanhat historian saatossa muotoutuneet käsitykset naisten seksuaalisuudesta pitävät pintansa niin naisten kuin miesten mielissä. Hyvä nainen on sovelias ja hänen seksuaalisuutensa ei ilmene ulkoisesti kuin vain kotioloissa miehelle, ja mielellään silloinkin kontrolloituna ja sopivan miedon vapautuneena. Paha nainen on seksuaalisesti näkyvä, rietas, kiehtova ja harrastaa seksiä paljon ja eri miesten kanssa. Tässä on kyse myyttisestä madonna-huora -dikotomiasta.


Naisen seksuaalisuus on laaja, multiorgastinen ja yksilöllinen. Miksi kuitenkin niin usein naiset eivät koe olevansa seksuaalisesti vapaita? Kulttuurissamme naiset nähdään suojelua tarvitsevina ihmisinä, joiden seksuaalista itseilmaisua tulee rajoittaa. Heidät nähdään miesten seksuaalisina objekteina sen sijaan, että naiset olisivat seksuaalisia toimijoita. Kaikki seksuaalinen ilmaisu on kuin miestä varten.


Koko täysi-ikäisyyteni ajan baareissa tanssiessani totuin ajatukseen, että inhottavien miesten lähentely-yritykset olivat osa illanviettoa. Jo rutiininomaisesti pujottelin tanssilattialla etäämmälle inhottavasta miehestä, joka seurasi minua. Silloin tällöin joku täysin tuntematon ihminen, jota en koskaan ollut nähnyt, tarttui takaapäin lanteista kuvitellen, että innostuisin siitä. Ihmettelin, miksi mies luulee, että tanssin hänelle? Kuka hän edes on? Nyt ymmärrän, että nainen, eli minä en ole täällä miehiä varten. Tai sen tajusin jo aiemmin, mutta nyt haluan sanoa sen ääneen. Mun kehon, seksuaalisuuden, tanssin ja olemassaolon tarkoituksena on tuottaa iloa mulle ja niille ihmisille, joiden kanssa sen päätän jakaa.


On naisen suojelun tarpeella perääkin. Luin Jodelissa seksiseuraa -kanavalla kysymyksen siitä, miksi naisia on kanavalla vähemmän kuin miehiä. Tähän vastasivat niin monet ”evoluutio-Eerot” kertoen heidän käsityksiään naisten seksuaalisuudesta. Mietin vastausta pitkään ja mieleeni nousi yksi sana. Pelko. Jos naisena tietäisin, että olisi naurettavan pieni mahdollisuus sille, että mies rikkoisi rajani, olisi fyysisesti ylivoimainen tai jopa raiskaisi, niin BOOM! Koko maailma avautuisi. Uuden ihmisen näkeminen ilman ajatusta siitä, että otan riskin ja ”toivottavasti en kadu tätä myöhemmin” vaihtuisi vain vatsanpohjassa tuntuvaan ihanaan jännitykseen. 


Tarvitsemme seksuaalikasvatusta, jotta miehet näkevät maailman naisen kannalta, saavat ajanmukaista tietoa, kunnioittavat naisia ja vapautuvat myös itse seksuaalisesti. Tarvitsemme tietoisia naisia, jotka kunnioittavat omia rajojaan, omaa arvoaan, kertovat rohkeasti omista tarpeistaan ja puhuvat seksistä miesten kanssa avoimesti ennen kuin sitä harrastavat. Helpommin sanottu kuin tehty! Onneksi olen itse tehnyt vain pari ohiliikettä tai harrastanut seksiä väärän tyypin kanssa. Mutta tiedän, että näin ei ole monen naisen kohdalla.


Ilman tätä kurssia en olisi itse näin kokonaisvaltaisesti ymmärtänyt ja arvostanut omaa seksuaalisuuttani ja mun tarpeita, haluja ja tunteita. Tästä lähtien aion tehdä vain sellaisia valintoja, että mun koko keho sanoo KYLLÄ. Aion valita tarkkaan seksikumppanit ja kommunikoida seksin aikana. Nyt kunnioitan kehoni viestejä, koska se on sisäistä puhetta luotettavampi lähde kysyä, mitä mun kuuluu tehdä ja haluanko tätä todella

309 views0 comments

Recent Posts

See All