Search
  • Petra Kankare

Elämmekö uutispommituksessa?

Updated: Jan 30, 2020

En tiennyt, kuka Kobe Bryant oli. Sunnuntai-iltana Instagram täyttyi hänen kuvistaan ja traaginen uutinen selvisi: kuuluisa koripalloilija oli kuollut onnettomuudessa. Tieto kirpaisi hetken ja jatkoin Instagramin selaamista. En kuitenkaan päässyt uutisesta eroon. Seuraavan kahden vuorokauden aikana näin Kobe Bryantin kuvan Instagramissa lähes sata kertaa. Googletin asiasta lisää ja luin suruvalitteluja. Tuntui kuin minua vainottaisiin uutisella ja minunkin tulisi todella alkaa suremaan tuiki tuntemattoman urheilijan kuolemaa.


Tämä herätti kysymyksen siitä, onko todella tarpeellista nähdä kyseinen uutinen näin useaan otteeseen. Ennen sosiaalista mediaa ihmiset tavoittivat uutiset joko sanomalehdistä, televisiosta, radiosta tai kuulopuheena. Uutisia luki joko aamulla lehdestä tai työmatkalla auton radiosta. Illalla katsottiin kymmenen uutiset. Uskon, että uutinen Kobe Bryantin kuolemasta olisi tuona aikana tavoittanut minut kahteen kertaan. Se siitä. Koen, että se on sopiva määrä ihmiselle. Jatkuva uutisten pommitus kuormittaa mieltä viedessään huomiota itselle kaukaisiin asioihin tarpeettoman paljon ja tarpeettoman monta kertaa.


Usein sanotaan, että uutiset ovat negatiivisia ja surullisia. Toisinaan ihmiset pitävät taukoja ajankohtaisten asioiden seuraamisesta saadaakseen kaipaavansa taukoa negatiivisesta informaatiosta. Tauossa on toki omat huonot puolensa, kun esimerkiksi keskusteluissa voi joutua peittelemään omaa tietämättömyyttään keskusteltavasta aiheesta. Uutiset vievät ihmisten energiaa, kun he lukevat loputtomia määriä informaatiota luonnon katastrofeista, onnettomuuksista, raiskauksista, murhista, eroista ja pettämisistä sekä Australian metsissä palavista koalista.


Syy siihen, miksi näin niin useaan otteesseen Kobe Bryantin kuolemaan liittyvät julkaisut Instagramissa liittyy todennäköisesti siihen, että seuraan siellä paljon julkisuuden henkilöitä. Voi olettaa, että he henkilökohtaisesti tunsivat Bryantin tai olivat edes puolituttuja. Ihmisten valinnat siitä, ketä he sosiaalisessa mediassa seuraavat, vaikuttavat siihen, millaiset uutiset ja millaisella voimalla ne tavoittavat heidät. Sosiaalisen median vaikutuksesta keskustellaan paljon. Mitä tapahtuu, kun koskettavaa uutista ei voi ohittaa pelkällä olankohautuksella? Ei voikaan antaa sen vaikuttaa vain pientä hetkeä, vain yhden lounaskeskustelun verran, vaan uutinen tulee eteen aina uudelleen ja uudelleen ja vielä koskettavammassa muodossa. Onko tällä vaikutusta meihin?39 views0 comments

Recent Posts

See All