Search
  • Petra Kankare

Antti Tuiskun Valittu kansa – tekopyhyyden kritiikkiä vai tähtikultin luomista?

Updated: Oct 23, 2020

Antti Tuiskun uuden albumin nimikkokappale ja ensisingle Valittu kansa herättää paheksuntaa. Kappaleen musiikkivideota on katsottu lähes 300 000 kertaa kahdessa päivässä. Musiikkivideon voi nähdä ylimielisyyden huipentumana, oman tähtikultin rakentamisena, uskonnon pilkkana tai niin kuin levy-yhtiön virallisessa albumin tiedotteessa sanotaan: tekopyhyyden krittiikkinä ja auktoriteettien kyseenalaistamisena. 


Ensireaktioni videoon oli, että “nyt meni yli” ja koko videon pohjimmainen idea ei auennut minulle. Yrittääkö Tuisku rakentaa itsestään Jumalaan verrannollista hahmoa? Onko tähtikultin rakentaminen viety nyt huippuunsa? Ja rehellisesti sanottuna kappalekaan ei kuulostanut mielestäni hyvältä. Katsottuani videon toisen kerran, löysin siitä kuitenkin itseironisen kulman, joka inspiroi minua kuuntelemaan koko albumin läpi.


Jokaisessa Valittu kansa -albumin kappaleessa on uskonnollisia viittauksia. Siihen on valittu selkeä teema ja albumi on harvinaisen yhtenäinen kokonaisuus aikana, jolloin tuntuu, että artistit usein luovat kuin väkisin vuosien varrella julkaistuista singleistä albumikokonaisuuksia. Kritiikki auktoriteetteja vastaan näkyy erityisesti kappaleessa Jesse on mun frendi, jossa tulkintani mukaan halutaan kritisoida sitä, miten uskonto voi olla ihmisille tapa näyttäytyä hyvänä ja arvostettavana, mutta oikeasti sen taakse verhotaan todellinen minä, elämäntapa ja mahdollisesti vallanhalu. Kaikki, mitä teet on ok, kunhan “Jesse on sun frendi”.


Uskon, että Valittu kansa -kappaleen ja musiikkivideon tarkoituksena on Antti Tuiskulle tyypilliseen tapaan kohauttaa ja saada aikaan mediakohu käsittelemällä tabuja ja tekemällä raflaavia musiikkivideoita. Albumin kuuntelemalla huomaa kuitenkin, että tarkoituksena on myös sanoa jotain: ottaa kantaa, vaikuttaa ja herättää keskustelua – kadottamatta kuitenkaan “mä tulin tänne bailaa” -asennetta.
46 views0 comments

Recent Posts

See All